Most kezdenél kamionozni, vagy még csak gondolkozol rajta? Sokat látott veterán vagy aki segítene az újaknak? Érdekel a professzionális sofőr-mesterség ezen területe? Ha bármely kérdésre igennel válaszoltál, akkor ez a blog főleg neked szól

Kezdő kamionos

Kamionos linkajánló

2014. október 07. - MaxEL

linkajánló_300x300_2.png

Bizonyára ti is úgy vagytok vele, ha valami újdonsággal találkoztok vagy valamilyen témakör elkezd benneteket érdekelni, akkor szeretnétek utánaolvasni, tájékozódni, információt gyűjteni és mindebből persze a lehető legtöbbet, a legjobb minőségben és a leggyorsabban megszerezni :)

Kamionos témakörben még csak-csak, de sok más ilyen szubkultúrában elég szegényes vagy szedett-vedett a magyar nyelvű választék és hát nem mindenki szeret vagy akar angol vagy bármilyen más nyelven olvasgatni. Éppen ezért gondoltam összegyűjtöm, hogy milyen tartalmakat találtam kamionos témában amiket akár kezdő akár tapasztaltabb kollégák is élvezettel fogyaszthatnak:

 

link_gradilaci.pngElső kereséseim Gradilaci azaz Gradvol László kamionos naplójához vezettek, amit annak idején még a logout oldalán kezdett el publikálni, mára már azonban saját weblap szolgáltatja a hátteret. Laci régóta űzi a szakmát, írásai családias hangulatú beszámolók, viszonylag rövid, de tartalmas mondanivalóval. Szakmai jellegű eseményeket éppúgy feltár mint személyes tapasztalatokat, kedvelhető karakter bontakozik ki a napló olvasása közben. Néha sajnos nagy szüneteket tart egy-egy írás között, de a mára felgyülemlett mennyiség egy darabig leköti majd azt aki újoncként az oldalára téved.

Megtalálható:

Az "Egy kamionos naplója." facebook oldalon illetve saját honlapján:

http://www.egykamionosnaploja.hu

 

 

link_st22lacika.pngST22 Lacika azaz Dajka László először Youtube csatornájával keltette fel a figyelmemet ahol rengeteg érdekes információt oszt meg barátságos, jól érthető, szókimondó módon. Fejkamerás felvételei jól hozzák a "first person" nézőpont hangulatát és nemegyszer akár irodákba vagy raktárakba is besétál vele amitől a kezdők a legelején még eléggé tartani szoktak ugye. Kezdőknek és haladóknak szóló videói nem csak kamion-vezetéstechnikai tanácsokat, rakodási tippeket, vagy tachográf kezelési útmutatót tartalmaznak, hanem például a pihenőidők hasznos és élvezetes eltöltését, de sokszor gasztronómiai, életmód és sport kitekintéseket is közrefognak, így tökéletesen rászolgál facebook-os nevére: Több, mint kamionos

Önálló honlapját ezen a címen éred el:

http://www.st22-lacika.hu

 

link_kótai.pngKótai Urat bátran nevezhetjük a kamionos videók koronázatlan királyának, hiszen Youtube csatornáján immáron 176 videója büszkélkedhet darabonként több ezres nézettséggel melyből 104 fuvarvideó. Felvételeit ráadásul a hosszú utakra specializálta, így nem rövid kitekintéseket, hanem sokszor másfél de akár több órás anyagokat tölt fel Európa különböző országaiba tett látogatásairól. Kezdeti belsőkamerás felvételei hamar technikai fejlődésnek indultak, egyre több autón kívüli vagy rakodást rögzítő képsor került bele az összevágott anyagba. A sok ezres követői tábor nem véletlen, mindenféleképpen érdemes ellátogatni facebook oldalára mely a Kamionos Videók névre hallgat illetve már saját oldallal is rendelkezik, amit pedig ezen a linken értek el:

http://www.kamionosvideók.hu - cseles a hosszú ó a címben, de röviddel bepötyögve nem működik :) -

 

 

link_kisaetr.pngKis András és társszerzője Szabó Nelli egy rendkívül hasznos információkat felhalmozó blogot hoztak össze, ahol a kezdő kamionosoknak való jó tanácsoktól kezdve a tachográfok bemutatásán keresztül, a KRESZ szabályok és a nemzetközi szabályozások értelmezéséig nagyon sok bejegyzést találsz. Az oldal elrendezése elsőre kissé kaotikus, de lefelé görgetve jobb oldalt találod az előbb említett témákat taglaló cikkeiket. Mindezt ezen az oldalon:

http://kisaetr.blogspot.hu/

 

______________________________

Rajtuk kívül is sokan foglalkoznak még ilyen témával, de első körben csak azokat szerettem volna ajánlani, akiknek az anyagait már rendesen átnéztem és hasznosnak találtam. További blogok és honlapok átolvasás alatt vannak és amint tanulmányoztam őket, az arra érdemes anyagokat ezen linkgyűjtemény bővítésével igyekszem népszerűsíteni.

Addig is  néhány egyéb oldal ami hasznos lehet:

 

Hungarokamion

Jogszabálytár gyűjtemény a Trans-Automat Kft. jóvoltából (VDO tachográfok gyártója) 

A hatályos KRESZ

Nemzeti Közlekedési Hatóság

 ______________________________

ÚJ LINK hozzáadva 2014.10.12:

Road Train-ek és társaik:

Nagy élvezettel olvastam a http://techstory.blog.hu/ hasábjain még tavaly év vége felé megjelent cikksorozatot az ÓRIÁSkamionokról, melyet IDE KATTINTVA értek el. Olvassátok el mind az 5 cikket, érdemes!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kezdokamionos.blog.hu/api/trackback/id/tr466768209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása