Most kezdenél kamionozni, vagy még csak gondolkozol rajta? Sokat látott veterán vagy aki segítene az újaknak? Érdekel a professzionális sofőr-mesterség ezen területe? Ha bármely kérdésre igennel válaszoltál, akkor ez a blog főleg neked szól

Kezdő kamionos

#2 Az első lépések

2014. október 01. - MaxEL

2.bejegy_cím_300x300.png

 

A legismerte2_bejegy_1_keresés_kicsi.jpgbb keresőbe elég ha nemes egyszerűséggel bepötyögjük például, hogy "teherautó jogosítvány" és máris felbukkannak az autósiskolák ajánlatai. Én személy szerint azt az iskolát kerestem ahol a bátyám is megszerezte annak idején a jogosítványát, mert ott tudhattam, hogy nagyjából mire számítsak. Mivel kendőzetlenül kívánok írni mindenről amit tapasztaltam és reklámnak sem kívánok helyet adni, ezért az iskolát nem nevezem meg, de annyit elárulhatok, hogy megtalálni őket a fent említett kereső szavakra kiadott találati listák első oldalán.

2.bejegy_2_árak.png

2_bejegy_2_árak_kicsi.jpg

Mielőtt messzemenő következtetéseket vonnál le egy-egy iskola árait összehasonlítva, feltétlenül vizsgáld meg, hogy a legnagyobb betűkkel feltüntetett (színes, villogó, akármilyen...) ár mit is foglal magában. Sokszor "csak" a tanfolyami díjat, ami az elméleti tanfolyam és a gyakorlati oktatás díjából tevődik össze. Ennél többe fog fájni mire a végére jutsz, hiszen ehhez még hozzájön az elméleti vizsgák (KRESZ vizsga) és a gyakorlati vizsgák (rutinvizsga; biztonsági ellenőrzés és üzemeltetés; gyakorlati vizsga) ára is. Láttam viszont arra is példát, hogy az összes költséget tartalmazó végösszeg volt kiemelve a legjobban (ez a legszimpatikusabb ugye). Így fordulhat elő, hogy ha nem kellő figyelemmel hasonlítasz össze két ajánlatot mondjuk C kategóriára, akkor az egyik iskolánál 120.000 Ft csillog-villog a másiknál meg ugyanott 155.000 Ft-ot látsz és már emelnéd is a telefont...

Hozzáteszem, hogy a régóta szakmában lévő és ismert cégek egyike se titkolja el a költségeket, hiszen mindent szépen odaírnak a honlapra, csak hát ugye nem pont olyan betűmérettel, vagy színnel.

C kategóriás képzéseket keresve tehát figyelj oda, hogy az oldalon található összes költséget összeadjad, ez iskolától függően kb. 145 - 165.000 Ft között fog kijönni, ennyibe fog kerülni tehát az első lépés a kamionozás felé.

2_bejegy_3_részletfiz_kicsi.jpg

A legtöbb helyen részletfizetést is biztosítanak, amiről egyes oldalak büszkén hirdetik, hogy kamatmentes. Ezzel nem is mondanak hazugságot, kamat nincs, de egyéb költsége valószínűleg van. Szinte sehol, de a pénzügyekben aztán biztosan semmi sincs ingyen :) Részletfizetés esetén valószínűleg felszámolnak egy egyszeri "kezelési költséget" vagy "adminisztrációs díjat" ami néhány ezer Ft-tal emelheti tovább a végösszeget. A konstrukcióval nincs is semmi baj, én is így törlesztgettem a befizetendőket, kevesen vannak akik épp úgy állnak, hogy előkaphassanak 150 ezret a zsebükből. Különösen, hogy a kamionos élet felé vezető jogsik és papírok megszerzéséhez ennél sajnos többre lesz szükség, de erről később még szó lesz.

2.bejegy_3_autók.png

Talán már a B jogsinál is foglalkoztatott egyeseket, de itt külön érdekesnek tűnhet, hogy milyen autót kell majd vezetnünk. Elsőre azon gondolkodtam, hogy keresek magamnak egy olyan iskolát ahol nyerges szerelvényt vezethetek majd, hiszen a jövőben is ilyennel szeretnék dolgozni. Azután rájöttem, hogy egyrészt nem nagyon alkalmaznak a hazai iskolákkal szerződött oktatók ilyen autókat (egyet láttam valamelyik ismertebb cégnél, de az is kisebb volt mint bármelyik kamion amit az utcán látsz), másrészt pedig mivel friss jogsiszerző vagyok, az a legjobb ha látok és megtapasztalok mindenféle és fajta autót ami csak szembe jön. Később kiderült, hogy szinte teljesen mindegy, mert olyan keveset vezettem, hogy megszokni se volt időm, de erről is szólok még a továbbiakban.

2_bejegy_4_autók_old_kicsi.jpg

2_bejegy_4_autók_új_kicsi.jpg

 

2.bejegy_4_bejelentkezés.png

2014.04.28-án jelentkeztem be a C kategóriás képzésre, mert május elején indult is rá tanfolyam. Ezeket a tanfolyamokat egyébként jelentkezők függvényében szinte egymás után indítják, így nem kell túl sokat várni egy friss csatlakozónak.

Életkor:

Fontos tudnod, hogy C kategóriás jogosítványt csak akkor szerezhetsz - a 2013 vége, 2014 eleje körül változott jogszabályok értelmében - ha már betöltötted a 21 éves életkort (korábban ez 18 volt). Az életkorral kapcsolatban annyi engedményed van, hogy a C kategóriás jogosítványra való jelentkezéshez a jogszabály itt is (mint a B kategória esetében) lehetővé teszi, hogy fél évvel hamarabb bejelentkezz már az elméleti oktatásra. Az autósiskolák ezért jelzik, hogy 20,5 év a jelentkezési korhatár (figyelj oda, hogy ez nem 20 év + 5 hónapot, hanem 20 év + 6 hónapot jelent). Továbbá várnod kell 20 év + 9 hónapos korodig, hogy KRESZ vizsgára mehess és be kell töltened a 21. életévedet, hogy a gyakorlati vizsgákat (rutin + forgalmi) is megcsinálhasd. Ha eleve magad mögött hagytad már ezt a szép életkort mikor jelentkezel, akkor ezzel a részével nem kell külön foglalkoznod :)

További feltételek:

B kategóriás jogosítványra természetesen szükséged lesz a jelentkezéshez, és mivel itt a kamion vezetés lenne a cél, ezért meg kell már most említeni, hogy a majdani következő kategória amit az egyszerűség kedvéért hívjunk csak simán E kategóriának (hivatalosan C+E), megköveteli a nem kezdő jogosítványt. Egy jogosítvány ugyanis 2 évig a megszerzésétől számítva "kezdőnek" minősül, de nem kell megijedni, nem a C kategóriádnak kell 2 évesnek lennie hogy E kategóriára mehess, hanem a B-nek. A lényeg, hogy a C-t illetve az E-t megcsinálhatod rögtön egymás után (így csinálta a bátyám és így csinálom én is) de tudjál róla, hogy a B jogsidnak el kell érnie a 2 éves "kort" mire odaérsz az E-hez.

Szükséged lesz továbbá egy 2-es csoportú (fontos, hogy ne "sima" 1-es legyen) orvosi igazolásra, amit a háziorvosodtól kérhetsz és kb. 7500 Ft-ba fog kerülni. Erre a papírra nagyon vigyázz (2 példányos lesz egyébként), mert az egyik példányt leadod majd az autósiskolának, de a másikat magadnál kell hordanod, mivel a KRESZ vizsgánál és a gyakorlati vizsgáknál is elkérik majd!

Mindezeken felül szükséges lesz egy legalább általános iskola 8. osztályának elvégzését igazoló bizonyítványra (értelemszerűen ha szakmunkás végzettséged van vagy szakközépiskolai/gimnáziumi érettségid vagy főiskolai/egyetemi diplomád akkor azt is viheted).

Ha mindened megvan végre, akkor már mehetsz is a kiválasztott iskolához bejelentkezni és az első részletet befizetve kezdődhet az elméleti oktatás!

 

_következik_.png

Elméleti tanfolyam bemutatása!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kezdokamionos.blog.hu/api/trackback/id/tr166739363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása